Tábor je náš program

30.08.2024 18:09
 

Masarykův domov

100 let Masarykova domova
Neděle 20. října 9,30 hodin

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Táboře si chce letos připomenout 100 let od vybudování svého sídla - Masarykova domova v Táboře.

Heslo T. G. Masaryka "Tábor je náš program", které pronesl v prosinci 1918 při uvítání na táborském nádraží, se stalo na mnoha místech Čech a Moravy inspirací pro evangelíky při budování nových sborů i k vykročení na nové cesty pastorace a společenské angažovanosti.
Masarykův domov, který byl vystaven díky značnému osobnímu jmění manželů Františky a Bohuslava Součkových, je příkladem multifunkční budovy, která zastřešila nejen bohoslužebné prostory a byt faráře, ale také vhodné zázemí pro nízkoprahovou volnočasovou práci se všemi generacemi a internát pro 40 učňů a studentů, kteří ze širokého okolí dojížděli do táborských středních škol.

Na výzdobě průčelí budovy se podílel český architekt a sochař František Bílek, jehož velké reliéfy Jana Žižky a Petra Chelčického dokumentují význam radikálního křídla české reformace pro působení evangelické církve za první Československé republiky.

Slavnostní bohoslužbou 20. 10. 2024 chceme také zahájit výstavu o dějinách Masarykova domova a sociální práce evangelického sboru v Táboře.

 

Plakát ke stažení

Letáček ke stažení